Fra pigtråd til Grand Prix

Tommy Seebach vinder Melodi Grand Prix 1979 med sangen ‘Disco Tango

Da Pigtråden Blev Rødglødende” er historien om Danmarks førende pigtrådsorkester, Sir Henry & His Butlers, der præger dansk underholdning gennem fire årtier.
Det musikalske eventyr starter i 1964, hvor Ole Bredahl samler et orkester med det formål, at vinde konkurrencen om at blive ”De danske Beatles”. Sir Henry & His Butlers ender på en suveræn sidsteplads med deres version af ”Little by little”.
Trods den lidet flatterende placering fortsætter Ole Bredahl ufortrødent med sine tjenere. Talentet er uomtvisteligt. Musikken er inspireret af Rythm n Blues. Gruppen bliver engageret til optræden i Place Pigalle på Dyrehavsbakken og i Hit House, hvor en talentspejder skaffer Sir Henry & His Butlers en pladekontrakt.
Med Gustav Winckler som producer indspiller de deres første plade: ”High Heel Shakers” på Sonet. Kort efter viser Ole Bredahl sit talent som komponist og brager ind på hitlisten med ”Let’s Go”. Nummeret giver genlyd i flere europæiske lande, og gruppen begynder at turnere i Sverige. Siden følger endnu to større hits fra Ole’s hånd: ”Beautiful Brown Eye” og ”Camp”.
Herhjemme er Sir Henry & His Butlers suverænt det mest populære orkester, i skarp konkurrence med Peter Belli og Rivalerne, der hitter med ”Roll over Beatles” og ”You Better Move on”. Gruppen Dandy Swingers finder sangerinden, Annisette, de indspiller ”River Deep Mountain High”, som også bliver et gigantisk hit.
I 1965 kommer Tommy Seebach med i Sir Henry, han trækker den musikalske udvikling over i en mere poppet stil, han skriver hits som ”Annie Got a date”, ”I’m in love” og ” Mr Joyfull”.
Peter Belli skiftet pigtråden ud med dansktop. Dandy Swingers bliver til Savage Rose, men op gennem halvfjerdserne fortsætter Ole Bredahl med pop/rock. Han har sans for at finde dygtige musikere. Han holder sit orkester kørende, og lægger kimen til de to største komponist-succes’ er i Grand Prix historien:
Søren Bundgaard og Tommy Seebach har tilsammen vundet Dansk Melodi Grand Prix syv gange. Ole Bredahl har ligeledes skrevet flere bidrag til Grand Prix og huskes især for ”Med Exprestog til Kina”, som han i en duet med Ulla Bjerre førte til en til en 2. plads.
Tommy Seebach forlod Sir Henry & His Butlers midt i halvfjerdserne, og skabte sig en flot karriere som producer og indspilningschef på pladeselskabet EMI, sideløbende med han var en feteret stjerne. I 1979 indleder han en imponerende sejrsrække i dansk Melodi Grand Prix med tre fantastiske vinder-melodier: ”Disco Tango”, ”Krøller eller ej” og ”Under stjernerne på Himlen”.
”Da Pigtråden Blev Rødglødende” er en drama-dokumentarisk historie, der skildrer to komponisters liv og karriere. Bredahl og Seebach skabte efter datidens målestok gigantiske succes’er. De skrev sig ind i nogle vigtige kapitler i dansk og international showbizz.
Dette er historien om en storslået epoke – et brag af en teaterkoncert, hvor rock n roll og glad popmusik vil brøle ud gennem højttalerne til publikums jubel og taktfaste bifald.

Hør her “Disco Tango” – nedenunder “Med exprestog til Kina”